lördag 30 augusti 2014

Ögon, VHS och döden

Death will have your eyes (La moglie giovane, 1974) med Marisa Mell finns i en dvd-utgåva från MYA. Jag hade det tvivelaktiga nöjet att se den häromdagen. Själva filmen är dessvärre en ganska tråkig affär med tidstypisk kvinnosyn.Marisa Mell och en kompis diskuterar "feminism"; jobb och frigörelse. Men deras riktiga motiv avslöjas omgående, de vill gifta sig rikt. Vad spelar kärlek för roll om man har sitt på det torra liksom?

Marisa Mell hittar snart en rik kirurg och gängar sig men trots att hon fått en herrgård, sprit, fina kläder och smycken är hon snart uttråkad och tar sig en älskare. Hon mördar sin man och filmen borde blivit en spännande thriller om utpressning då någon sett mordet.

Men tyvärr, filmen har inget tempo och våldet är förvånansvärt tamt. Marisa Mell näckar självklart ett flertal gånger och hon är för all del vacker att beskåda men det räcker inte. Filmens behållning är annars att den är snyggt klippt men överföringen till dvd är bedrövlig, källan är förmodligen VHS och det är en riktigt sliten kopia. Mörka scener är närmast obegripliga då de badar i gröna skuggor och saknar all form av kontrast.


Även om filmen blir restaurerad (vilket verkar osannolikt, men konstigare saker har ju hänt) är jag inte övertygad om att den skulle vara sevärd. Om du inte absolut måste ha alla filmer med Marisa Mell behöver du inte ha den här i din samling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar