torsdag 6 februari 2014

Alejandro Jodorowsky - en guide för totala nybörjare

Den andra regissören som ligger mig varmt om hjärtat är Alejandro Jodorowsky.

Om han överhuvudtaget är känd för den stora massan är det troligen för den stiliserade dramaskräckisen Santa Sangre - jag minns inslaget i Filmkrönikan där filmen recenserades fortfarande, det var förmodligen första gången jag såg något av Jodorowsky. För dem som är mer initierade dyker kanske först och främst El Topo och The Holy Mountain upp.


Jodorowskys senaste film La danza de la realidad premiärvisades på Cannesfestivalen förra året och nu väntar jag spänt på en release på ett hemformat.Jodorowsky som numer är 84 år gammal har inte varit så väldigt produktiv, de listar bara 9 filmer som regisserade av honom på IMDB och då är ändå två av dem kortfilmer.

Dessvärre har Jodorowskys filmer blivit rejält misshandlade med åren och var länge otillgängliga, fortfarande verkar Tusk vara hopplös att få tag på annat än som blek VHS-rip via torrent eller möjligen (i lika hopplös kvalitet) på Youtube.

El Topo och Holy Mountain var i många, många år insnärjda i en segdragen rättighetstvist mellan Jodorowsky och producenten bakom filmerna, Allen Klein. Vad som till slut löste vad som framstår som den gordiska knuten vet jag inte men när dvd-formatet slagit igenom gavs filmerna först ut illegalt på formatet i Tyskland för att sedan få auktoriserade utgåvor såväl i USA som Europa i kraftigt förbättrade utgåvor. Båda filmerna finns också utgivna på blu-ray i USA i fina utgåvor - och det faktumet var det enda skälet jag behövde för att skaffa en regionfri blu-ray-spelare.

Santa Sangre har varit tillgänglig länge på dvd och finns också i flera blu-ray-utgåvor. Det fanns purister som beklagade att dvd-releaserna gått genom för hård digital upprensning och höll envist kvar vid sina Laserdisc:ar. Några sådana farhågor behöver ni inte ha sedan filmen kommit på blu-ray.

Fando y Lis finns utgiven på dvd men är kanske inget man köper såvida man inte är inbiten fan och den länge otillgängliga The rainbow thief finns numera tillgänglig på fin blu-ray-utgåva från Tyskland.

Jodorowskys filmer är sprängfyllda med symbolik, har ofta en drömlik, pårökt kvalitet och är definitivt mer för dem som gillar det udda. Men om du ger honom en chans är sannolikheten stor att du fastnar, det gjorde t.ex. John Lennon som efter att ha sett El Topo var med och finansierade The Holy Mountain.

Nu sitter jag vackert och väntar...

Jodorowskys mysfarbror-röst gör att naken-klippet där han pratar om sin senaste film verkar... ja... naturligt?

Han är en utflippad farbror som förtjänar all respekt och en betydligt större publik. Och börja gärna med Santa Sangre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar