måndag 10 februari 2014

Galna hundar, Bava-style

I slutet av 90-talet såg sajten dvdforum.nu dagens ljus och en bit in på 10-talet försvann den sista inkarnationen, filmforum.se, in i dimman.

När sajten var ung skrev jag en hel del recensioner där och jag tänkte plocka fram några av dem framöver. Länkarna i originalrecensionen är borttagna då sajterna sedan länge försvunnit.Rabid Dogs (Cani Arrabbiati)
Lock the doors, rollup the windows, and buckle up ... for the ride of your life!

Rabid Dogs är en film som många Bava-entusiaster väntat på, 1974 när all filmning var i princip klar dog en av finansiärerna i en bilolycka och filmen drogs in i en riktigt långvarig rättslig strid som förhindrade att filmen gavs ut medan Mario Bava var i livet. 1999 var det iallafall dags, Mario Bavas ´förlorade´ film kom ut på DVD, hopklippt efter Bavas efterlämnade anvisningar (Bava gick bort 1980).

Doc, Blade, Fagio och Thirtytwo är fyra farliga kriminella, efter ett blodigt bankrån där Fagio dör flyr de med polisen i hälarna. De tvingas överge sin flyktbil men kapar snabbt en ny bil och skaffar sig 3 gisslan - en man (Riccardo) och hans sjuka barn och en kvinna (Maria) som råkar vara i vägen. En ytterligare komplikation är att barnet är medvetslöst, mannen var på väg till ett sjukhus när han blev kapad...

Filmen utspelar sig i ´realtid´ och vi får följa de tre alltmer desperata rånarna och deras gisslan på en riktig mardrömsfärd, spänningen stegras hela tiden och kameran sitter hela tiden som en medpassagerare i den trånga, svettiga bilen medan känslorna svallar. Det ger ett medvetet klaustrofobiskt intryck när kameran hela tiden befinner sig i någons svettiga, medtagna ansikte.

Blade och Thirtytwo (hans smeknamn kommer av att hans penis är... får vi reda på) visar sig vara riktigt sadistiska, de hotar mörda barnet för nöjes skull och trissar varandra att ge sig på den kidnappade Maria. Jag kommer osökt att tänka på Last House on the Left när det blir som mest otäckt efter ett misslyckat flyktförsök från Maria.

Allt är filmat med en för Mario Bava okarakteristisk realistisk stil, ett utsökt val. Hade filmen kommit ut 1974 när den gjordes istället för postumt 1999 hade den antagligen blivit en trendsättare för all italiensk skräckfilm och filmhistorien hade sett annorlunda ut.

Slutet är precis lika chockerande som det i den hyllade Wicker Man och har dessutom minst lika stor emotionell tyngd.


BILD och LJUD
Bilden är i NTSC, 1.66:1 (i själva verket något öppnare) och ser med tanke på filmens ursprung riktigt bra ut. Visst syns det korn och slitskador här och var men det är definitivt godkänt. Färgerna är något bleka men det är svårt att avgöra om det är ett medvetet val eller om filmen helt enkelt bleknat. Bilden är inte anamorfisk.

Ljudet är tyvärr lite sämre. Det har emellanåt en distad karaktär och att det är 1-kanalig Dolby Digital gör ju sitt till för att det ska låta väl instängt på sina ställen. Någon vidare dynamisk vidd finns inte på ljudspåret och vid några tillfällen är det allvarligt ur synk. Den engelska texten är bra synkad med när de pratar i filmen och det går att slå av textning om man vill öva upp sin italienska. Musiken i filmen, av genreveteranen Stelvio Cipriani, är något av det bästa jag hört varför ljudets kvalitet blir en ännu större besvikelse.


EXTRAMATERIAL
Extramaterialet på disken består av filmens trailer som avslöjar lite väl mycket om hur det går för de inblandade men den ger iallafall inte bort slutet, filmografier för Mario Bava, Ricardo Cucciolla, Maurice Poli, Lea Lander, Luigi Montefiori (mer känd för oss som George Eastman) och Aldo Caponi. Efter Mario Bavas filmografi finns det admattes och filmaffischer från många av hans filmer.

Det finns också med About the film, en uppsats om filmens historia och restaurering skriven av Peter Blumenstock och en längre uppsats om Mario Bava och hans filmer av Mr. Video Watchdog, Tim Lucas, i egen hög person. Det finns knappast någon mer lämpad för jobbet - han anses allmänt vara den främsta auktoriteten på Mario Bava i världen - och det är en utmärkt uppsats väl värd att läsa.


ÖVRIGT
Filmen har 10 kapitel som bara finns illustrerade i menyn, det finns inget instickskort. Just nu är den här utgåvan Out Of Print och betingar priser på cirka 1500 kronor. Det finns numera en tysk DVD med filmen under namnet Wild Dogs, den är lite annorlunda hopklippt och har tyskt och italienskt ljudspår men den saknar engelsk text. En amerikansk DVD under namnet Kidnapped är påtänkt och ska komma i framtiden, den kommer innehålla samma version av filmen som den tyska disken. Bland annat skiljer sig förtexterna åt mellan den här disken och den tyska.

Filmen är även känd under följande namn:
Kidnapped
Semaforo rosso
Wild Dogs

Om ni har den här filmen i er samling är det bara att gratulera, det är en superb liten thriller som bara blir bättre varje gång man ser den. För er som vill ha den är det bara att välja - den tyska utgåvan eller vänta till den nya amerikanska disken dyker upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar