måndag 3 februari 2014

Gamla fenomen

I slutet av 90-talet såg sajten dvdforum.nu dagens ljus och en bit in på 10-talet försvann den sista inkarnationen, filmforum.se, in i dimman.

När sajten var ung skrev jag en hel del recensioner där och jag tänkte plocka fram några av dem framöver. Länkarna i originalrecensionen är borttagna då sajterna sedan länge försvunnit.Här följer min recension av Dario Argento's Phenomena:
Phenomena 2-Disc Limited Edition
En dansk turist missar sin buss och blir strandsatt på den schweiziska landsbygden. Hon beger sig till ett till synes tomt hus för att få hjälp. Väl därinne blir hon anfallen av en osedd person och springer skrikande och snyftande därifrån. Naturligtvis blir hon förföljd, upphunnen och... halshuggen, allt medan förtexterna just rullats upp!

Nu introduceras vi till Donald Pleasences rollstolsbundne entomolog med vidhängande assisterande apa som hjälper polisen lösa mord genom att undersöka insekterna på upphittade lik.

Detta är inledningen på Dario Argentos Phenomena, en vildsint blandning av Giallo/Monsterfilm med övernaturliga inslag som i den här limiterade utgåvan på 3000 exemplar presenteras i en Directors Cut-variant som är sex minuter längre än de hittills tillgängliga versionerna.

Efter den dramatiska och våldsamma inledningen introduceras vi till Jennifer Corvino (Jennifer Connelly i sin karriärs andra roll och häpnadsväckande vacker) under hennes sista etapp till skolan i Schweiz där hennes amerikanske far (Paul Corvino, en känd skådespelare får vi veta) placerat henne. Under bilfärden till skolan klargörs det att Jennifer har ett ovanligt band till insekter.

Väl framme i skolan finner sig Jennifer inte till rätta (detta är ett tema som Argento ständigt kämpar med, människor som inte passar in på ett eller annat sätt) och hon börjar gå i sömnen. Hon får i sömnen se en flicka bli mördad men kan inte minnas det när hon vaknar! När hon vaknar upp efter sin sömnpromenad är hon således helt vilse och träffar av alla saker en apa mitt i natten. Apan är naturligtvis den som tillhör den rullstolsbundne Pleasence. Han och Jennifer blir genast vänner genom sitt gemensamma intresse. Han märker givetvis att insekterna är väldigt intresserade av Jennifer och ber henne titta in när hon vill.

De andra flickorna börjar ge Jennifer gliringar för att hon går i sömnen och det dröjer inte länge förrän de märker hennes underliga länk med insekter.

Efter de inledande 40 minuterna som sanningen att säga är ganska sega med Argento-mått mätt kommer filmen igång på allvar, Jennifers rumskompis mördas och Jennifer får sin första ledtråd till mördarens identitet i en väldigt cool scen där hon följer efter en eldfluga (!).

Snart inträffar fler mord samtidigt som Jennifers tillvaro på skolan blir allt värre. Hennes vänskap med insekter leder till att skolan kontaktar ett mentalsjukhus för att de ska ta hand om henne men hon smiter till Pleasence istället. Han uppmuntrar henne att använda sin förmåga att kommunicera med insekter och ta reda på var mördaren befinner sig. Härifrån går det snabbt utför med utredningen och Jennifer försöker fly tillbaka till USA och får hjälp från oväntat håll...

Slutet är lika plötsligt som det är våldsamt.

Kameraarbetet i filmen är, som vanligt när det gäller Argento, fullt av påhitt och lustiga infall. Makrofotografi, hisnande kameraåkningar och panoramor över sköna vyer. Den där närvarande känslan av magi som finns i Suspiria och Inferno finns även här.

Musiken alternerar mellan hårdrock (vi talar riktig 80-tals hårdrock) och Goblins progressiva rock på ljudspåret och det är en effektiv bakgrund till de bilder vi får se. Både Iron Maiden och Motörhead hörs på soundtracket men det allra bästa enligt min åsikt är den fantastiska musiken av Goblin som verkligen inducerar skräck och agerar mycket stimulerande stämningshöjare.

De extra sex minuterna som utgör det material som gör att man kan kalla detta en directors cut då? De består bara av scener som bygger på historien, längre dialog i vissa scener, mer förklarande material som gör att historien verkar mer fyllig och utvecklad. Du märker när scenerna kommer eftersom de talas på mestadels tyska och italienska. Man kan väl inte säga att filmen förändras jättemycket men den blir fylligare rent storymässigt (vissa kanske skulle kalla det långsammare?) och det är ju inte fel, vi talar om en av de absolut bästa skräckfilmerna från 80-talet.

Jennifer Connelly (som vi såg nu senast i Requiem for a Dream) är riktigt bra i filmen trots sina unga år (hon var bara 15 när filmen spelades in) och Daria Nicolodi (Argentos partner under många år) är också i toppform. Pleasence är, tja, som vanligt får man väl säga, han spelar ju inte så mycket utan är mest.


BILD
Tyvärr är bilden inte riktigt så bra som man kunde önska och förvänta sig, AnchorBays överföring av filmen på Region 1 är klart överlägsen. Bilden lider av att den är för mörk, grynig och den har även viss skuggning och skiftar i intensitet i några scener. Det är en mer sliten kopia av filmen än den som AB använt också, den har betydligt mer smuts och repor.

Någon katastrof är den dock inte bildmässigt utan den är helt okej, framförallt med tanke på att det är en version av filmen som är ovanlig och, tills nu, i det närmaste otillgänglig utanför Italien.


LJUD
Det engelska ljudspåret är i Dolby Digtal 2.0 och är helt okej men inte speciellt imponerande. Det har en ganska ljus natur och det finns inget basregister att tala om. Det italienska ljudspåret lider av samma sak. Det fylligaste är det tyska men hur kul är det att lyssna på?


EXTRAMATERIAL
En 16-sidig bok (på tyska) med berättelser från produktionen (tolkar jag det som med min knaggliga tyska, jag ska undersöka saken närmare med hjälp av min fru som kan språket) och bilder från den samma samt filmografi för Dario Argento som regissör och producent medföljer som instick i den luxuösa förpackningen av matt kartong. Trailer för filmen, både italiensk (2min 29sek) och engelsk (2min 29sek) finns med på första disken (det enda som skiljer de åt är ljudspåret...) och likaså filmografier för Dario Argento, Claudio Simonetti, Luigi Cozzi, Jennifer Connely och Donald Pleasence (de listar 187 filmer han medverkat i och följer upp det med en vacker nekrolog skriven av Marc Shapiro på engelska för Fangoria #147).

Så över till disk 2... Det är på sin plats med en generell varning för att ens stoppa i disk 2 innan man sett filmen.

Här hittar vi en intervju med Dario Argento med valbar tysk eller engelsk text (19 min), tyvärr tror jag den engelska översättningen inte är i närheten av det som sägs eftersom den är minst sagt förvirrande, intervjun är inspelad speciellt för den här DVDn (det är alla intervjuerna) och det talas uteslutande om Phenomena (som han faktiskt beskriver som en blodig version av Heidi, han har alltså humor). En intervju med Claudio Simonetti som gjort musiken i filmen följer där de diskuterar hans bakgrund och hur Goblin skapades och hur han utvecklats musikaliskt och han passar på att ge en känga åt dagens soundtrack som bara är en samling poplåtar och inte musiken från filmen (14min 54sek). En intervju med Luigi Cozzi, som gjort Phenomenas specialeffekter, på engelska (de har bara med tysk text man kan slå på, de har sparat in på engelsk textning) i Profondo Rossos källare (Profondo Rosso är Dario Argentos Fantasy & Skräckaffär i Rom), Luigi var den som stod bakom disken i affären när jag var där, undvik att se den innan filmen då den innehåller en visuell spoiler och en diskussion om filmens slut (25min 34sek). Alla intervjuerna har 2-kanaligt Dolby Digital-ljud och de är i 4:3 format, både bild och ljud är mycket bra under samtliga intervjuer.

En kort Making Of-film med italiensk ljud med en engelsman som ´simultantolkar´ under den första delen men det övergår till text lite då och då. Kvaliteten är inte den bästa på vare sig ljud eller bild. Det är väldigt grynigt. Se den inte innan du sett filmen. (4min 40sek)

Två musikvideos följer också med, Jennifer (4min 10sek) av Claudio Simonetti, videon regisserad av Argento. Den spelades in i samband med filmen eftersom Jennifer Connelly hade några dagar kvar i Italien innan hon skulle hem till USA. Videon till Valley av Bill Wyman, regisserad av Michele Soavi (4 min). Båda videosnuttarna har med scener från inspelningen av Phenomena och bilder från filmen. Båda låtarna är väldigt bra och det är läckert att se dem med ackompanjerande rockvideo.

Ett segment på 2min 53sek med en nyinspelning där Claudio Simonetti spelar musik från Phenomena på elektriskt piano. Mycket coolt. Det märks verkligen att folket på Dragon Entertainment inte besparat sig någon möda för att få med extramaterial.

Ett foto på ett av Dario Argento, Luigi Cozzi och Claudio Simonetti signerat vykort med posterreproduktion på medföljer, man undrar varför de inte kostat på sig att skicka med ett signerat vykort i varje låda när det bara handlar om 3000 exemplar (eller kanske inte...).

Ett bildgalleri som varar i 8 min 29 sek men tyvärr bara dedikerar en liten del av rutan till själva bilderna. Bildgalleriet har bilder från filmen och under tiden spelas filmmusik så man inte ska tröttna. Det är bilder från filmen såväl som på posters och promotionmaterial. Det finns dessutom ett bildgalleri med uteslutande bilder på Jennifer Connelly (värt priset på skivan bara det!) som varar 3min 39sek och har musik jag inte lyckats identifiera.

Såhär skulle alla skräckfilmer behandlas. Med respekt och värme. En stor eloge till Dragon som ligger bakom disken för allt material de lyckats samla ihop.


ÖVRIGT
Den engelska texten följer inte alls det som talas (och är inte speciellt rättstavad heller) och eftersom jag inte kan vare sig tyska eller italienska speciellt bra vet jag inte vilken av de språken översättningen är gjord ifrån. Jag ger mig inte ens på att uttala mig om den tyska och holländska översättningen.

Filmen har 12 kapitel vilket är lite snålt med tanke på filmens längd. Kapitlen finns inte beskrivna någonstans på omslaget eller i den medföljande boken. De illustreras dock i en fullmotion meny på disken. Skivan har region 0-kodning och har bild i PAL format vilket gör att den kan spelas utan problem i större delen av världen och med 100% säkerhet på alla spelare i Europa.

Den här utgåvan finns i en upplaga på 3000 exemplar (jag har nummer 1365) och om man vill ha ett exemplar till sin egen samling ska man alltså agera nu (eller betala för det dyrt senare)!


Om man vill se perifernalia som använts i filmen kan jag rekommendera ett besök på Profondo Rosso, Argentos Fantasy & Skräckaffär i Rom som jag nämnde ovan, som har ett museum i bottenvåningen. En viss figur med ett långt vapen finns att beskåda där nere tills ljuset släcks... En kul upplevelse för Argento-fans.

Vem ska köpa disken? Naturligtvis alla Argento-fans. För de som inte är så fanatiska finns Anchorbays version av filmen som är bättre rent tekniskt och innehåller varenda våldsam scen som finns med här men som naturligtvis inte innehåller de extra sex minuterna och inte heller en del av extramaterialet som finns med i den här releasen. Samlare kommer nog också flockas till disken som ett investeringsobjekt (på gott och ont). De som inte känner till Argento kan lugnt köpa Anchorbays utgåva av filmen som en introduktion eftersom den representerar filmen väldigt bra. Tycker man inte om skräckfilmer ska man nog inte ge sig på Argento.

Filmen är även känd under namnet Creepers men är då hela 28 minuter kortare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar