onsdag 29 januari 2014

Dario Argento - en guide för totala nybörjare

Det finns tre regissörer som ligger mig speciellt varmt om hjärtat. Dario Argento är en av dem.

Dario Argento var filmkritikern som tog steget in i filmvärlden som manusförfattare, producent och regissör. Allra mest känd är han för sina bidrag till giallogenren som han anses ha utvecklat och populariserat.

Argento har vunnit beundrare från hela världen på grund av sin lek med färger, sin pricksäkra kameraföring och, naturligtvis, för att han inte ryggar inför att visa våld på kamera - ofta med hisnande effekt.


En mordscen från The bird with the crystal plumage.

Här följer en lista på de filmer man bör se, de har ingen inbördes rangordning. Jag använder mig av filmernas engelska namn eftersom de vanligtvis hittas på bra (alltså, oklippta och med bra bild) utgåvor under just det namnet. Om en bra utgåva finns på discshop länkar jag till den och då räknar jag den som allmänt tillgänglig.
The bird with the crystal plumage - Argentos regidebut är väldigt stark och filmen hålls högt av såväl Argentofans som fans av giallogenren. Både den amerikanska och den engelska blu-ray-utgåvan är oklippta och ser bra ut.
Deep Red - Många anser att detta är gialloperfektion och det är svårt att inte hålla med. Även här är både amerikansk och engelsk utgåva på blu-ray såväl oklippta som med bra bild.
Tenebre - När Argento var "färdig" med färger efter Suspiria och Inferno gjorde han den här giallon som badar i ljus. Den engelska blu-ray-utgåvan funkar bra.
Suspiria - Ett avbrott från Argentos annars pålitliga ström av giallos, detta är en verkligt färgfull film om häxor. Även här levererar den engelska blu-ray-utgåvan.

Opera

Om man efter att ha sett ovanstående får mersmak kan man fortsätta med dem här:
Opera (äks Terror at the Opera) - den sista giallon innan guldet blev till sand. Vad jag vet finns ännu ingen blu-ray av Opera utgiven men både USA och England har bra utgåvor på dvd.
Phenomena - här blandar Argento och ger - monster, giallo och övernaturligheter. Jag rekommenderar den Engelska blu-ray-utgåvan men kommer återkomma i ämnet.
Cat o' nine tails - giallo som ingår i djurtrilogin tillsamman med Bird och 4 flies on grey velvet. De pålitliga Engelsmännen har utgåvan du letar efter.
Four flies on grey velvet - Se Cat o' nine tails. Finns på svensk dvd och Engelsk blu-ray.
Inferno - fortsättningen på Suspiria är inte lika klockren men har sina ögonblick. Engelsk blu-ray fortsätter att vara pålitlig.


Vill man vara riktigt äventyrlig kan man sedan ge sig på:
The card player - giallo som känns mycket tv-deckare. Finns på svensk dvd.
The Stendhal Syndrome - giallo där konsten bokstavligen överväldigar. Engelsk blu-ray, som vanligt.
Sleepless - Argento ger oss en greatest hits-kavalkad av giallomord. Finns på Engelsk nysläppt dvd men har mig veterligen inte hittat ut på blu-ray.


Andra saker att notera:
Vissa av filmerna hänger mer eller mindre ihop.
Djurtrilogin som redan nämnts består av The bird with the crystal plumage, Cat o'nine tails och Four flies on grey velvet - i den ordningen.
Modertrilogin består av filmerna Suspiria, Inferno och den betydligt mer sentida (27 år efter Inferno) Mother of tears - i den ordningen.

Om man blir en lika inbiten fanatiker som mig är det lika bra att försöka se alla hans filmer men vara beredd på att mycket av hans senare verk är av väldigt skiftande kvalitet.

Som all italiensk film är ljudet i Argentos filmer pålagt efteråt, även på de flesta filmernas originalspråk. Ibland spelas filmer i Italien in med skådespelare som inte förstår eller pratar italienska i samma scener som fullblodsitalienare. Argento har dock gjort en del filmer där originalljudet är engelska, den första är Phenomena från 1985.

Jag kommer säkert få anledning att återvända till Dario Argento men som landet ligger just nu duger guiden ovan alldeles utmärkt för de som vill ta sina första steg in i hans värld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar