torsdag 23 januari 2014

Samtidigt - för länge sedan: Fredagen den 13:e del 4 på DVD

I slutet av 90-talet såg sajten dvdforum.nu dagens ljus och en bit in på 10-talet försvann den sista inkarnationen, filmforum.se, in i dimman.


När sajten var ung skrev jag en hel del recensioner där och jag tänkte plocka fram några av dem framöver.
Här följer min entusiastiska recension av del fyra i sagan om Jason Voorhees, det är fortfarande den delen jag tycker bäst om. Länkarna i originalrecensionen är borttagna då sajterna sedan länge försvunnit:

Fredagen den 13:e del 4, en del skulle kanske säga att det här med uppföljare inte är något att ha men då kan man ju dra de lysande undantagen från regeln: Gudfadern 2, Aliens och... Fredagen den 13:e del 4! Den fjärde delen i slaktarsagan om Jason är nämligen riktigt bra och absolut en milstolpe i slasherfilmens historia.

Manuset följer den spikraka vägen: Jason vaknar upp på ett bårhus (han fick ju en yxa i huvudet i slutet på 3an och är "död" när 4an börjar) och slaktar brutalt personalen där. Han beger sig till sina hemtrakter där en ny hög dumma ungdomar väntar på att slaktas, det är omedelbart uppenbart att de som har sex kommer dö och de som inte haft sex kommer vara de som tar itu med Jason. I det här fallet är det Tommy, spelad av en ung Corey Feldman, som ansvaret vilar på. Han råkar vara en dataspelande specialeffektsintresserad pojke vilket visar sig vara användbart mot slutet av filmen när Jason ska dödas.

De kåta, marijuanarökande ungdomarna festar till en kväll och vips börjar de decimeras på klassiskt maner. Jason visar var skåpet ska stå och ger sig på dem med häpnadsväckande effektivitet. Det är spjut, korkskruvar, köttyxor och stora knivar (såklart!) som kommer till användning.

Jason är synnerligen brutal i den här delen, den klassiska hockeymasken är på plats (den tillkom i del 3) och sitter som den ska, han dyker upp på flera platser nästan samtidigt etc, det andra mordet i filmen när han sprättar upp en sköterska ser riktigt djuriskt ut. För att spä på glädjen är det Tom Savini (han med penispistolen i From dusk till dawn) som gjort de mycket lyckade och blodiga specialeffekterna. Speciellt Jasons öde är blodigt och grisigt.

Jason gör en sak i den här filmen som är ganska okarakteristisk: Han springer! I de andra delarna går han bara fort, men det finns en scen när han faktiskt springer i den här delen. Det får nästan kallas ett genombrott när det gäller Jason.:-) Jason är ju annars en mycket tystlåten och gåtfull figur, han är inte en skämtare som Freddy i Terror på Elm Street-filmerna och han är inte så besatt av sin familj som Michael Myers i Alla helgons blodiga natt-filmerna.

Filmen har en liten twistendning (vilket den här typen av film MÅSTE ha) som faktiskt fungerar.

Varför heter då den här filmen The Final Chapter som undertitel? Den 10:e delen ska ju ha premiär i USA senare i år så det verkar ju onekligen som om de misstog sig grovt. Den enkla sanningen är förmodligen att det är tacksamt att återuppliva en figur som Jason och mjölka lite pengar ur, det finns en hängiven fanbas och lyckas man pricka in en del när skräckfilm är hippt kommer drivor av ungdomar att se filmen. (5:an har för övrigt den underfundiga undertiteln A New Beginning...) Som jag inledde med är ju inte uppföljare bara av ondo och det är sant även om de senare uppföljarna där jag tycker 6:an når en hyfsad standard (den finns inte på DVD ännu när det här skrivs dock).

Bilden på disken är inte direkt lysande, den är acceptabel men förfaller ofta till grynighet (och den här gången hade jag faktiskt tillfälle att se filmen på en widescreen-TV). Det växlar ganska vildsint dessutom och i övervägande delen av filmen är bilden klar, färg- och kontrastrik. Jag uppfattade aldrig att bilden blödde. Godkänt men inte mycket mer alltså.

Ljudet var faktiskt en besvikelse. En såhär pass ny film borde ha åtminstone ett dolby surround spår och kanske rentav ett 5.1 spår. Det hade definitivt höjt stämningen i filmen om det hade förekommit lite direktionella effekter. Det blir ändå godkänt, dialogen är hela tiden klar och den klassiska filmmusiken (che che, hah hah) är klockren.

Skådespelarna gör inga häpnadsväckande insatser i filmen direkt, det är som det ska vara. Dock är både Jason och Tommy välspelade av Ted White respektive Corey Feldman. De allra flesta i filmen finns där bara som statister som väntar på att penetreras med stickvapen, det är ju inte så att vi talar om en djup intellektuell film med tyngdpunkten på skådespelarna direkt. Den är gjord för att tilltala det mest primala och lyckas väl med det.

Extramaterialet är precis lika tunt som på de andra tre Fredagen den 13:e filmerna som finns på disk. Det finns bara trailern för filmen. Nu har Paramount inte bekräftat men väl pratat offentligt om en kommande box med filmerna (men de pratar om att den inte kommer förrän 2003) och vi kan ju hoppas att degräver i arkiven lite tills det är dags för det. Jag vet att jag kommer köpa den där boxen när den dyker upp iallafall. Jason är ju den coolaste av seriemördarna på film.

Slutligen, vem ska köpa den här disken? Fans av filmserien måste ju ha den här, seriens pärla, och likaså seriösa skräckfilmsfans. Gillar man de "hippa" nya slasherfilmerna som Scream tycker jag att man kan ge den här en chans, den visar upp genrens rötter. De som inte gillar skräckfilmer göre sig icke besvär, filmen är verkligen ett korthus som faller ihop om man inte gillar slasherfilm. Dra av åtminstone 6 från betyget om du inte gillar slasherfilm.

Om det inte är uppenbart från filmens titel (eller filmseriens rykte) så är den här filmen synnerligen olämplig för barn, jag skulle tro att den amerikanska R-klassificeringen stämmer ganska bra överens med verkligheten. Själv såg jag den här filmen när jag var i 14-15 årsåldern och se hur jag blev.:-)

Och ja, jag tycker verkligen den är bättre än nummer 1 i serien.

För att se vad som klippts i den här utgåvan, klicka här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar