tisdag 21 januari 2014

Skuggor ur det förflutna: The Wicker Man på DVD från Anchorbay Entertainment

I slutet av 90-talet såg sajten dvdforum.nu dagens ljus och en bit in på 10-talet försvann den sista inkarnationen, filmforum.se, in i dimman.

När sajten var ung skrev jag en hel del recensioner där och jag tänkte plocka fram några av dem framöver.


Jag inleder med min recension av The Wicker Man, en dvd jag hade väntat länge på. Numera finns filmen på en fantastisk blu-ray förstås:
Wicker Man, The: Limited Edition
Wicker Man är en ovanlig film med en ovanlig historia. Som en ursäkt för att undersöka och leva ut gamla keltiska ritualer konstrueras en intrikat thriller runt idén om ett barn som ska offras. Anchorbay har i den här releasen gett ut filmen i 2 olika versioner, Bioversionen och en Extended Version.

STORY
En djupt troende konstapel, Sergeant Howie spelad av Edward Woodward, anländer till ön Summerisle för att ta reda på vad som hänt med Rowan Morrison, en försvunnen flicka han mottagit en anonym anmälan om. Eftersom ön inte har en fast polis kommer han med ett plan som landar på vattnet.

När han anländer till Summerisle påstår alla öbor att de inte vet vem flickan är, att hon inte alls är från ön. Efter en ganska kort undersökning står det klart att Rowan visst är från ön... men att hon är död. Det finns däremot inget dödscertifikat utfärdat som visar vad flickan dött av vilket får Howie att begära att kroppen grävs upp. Naturligtvis saknas hennes kropp och i dess ställe ligger en hare! Ni kanske anar redan nu att något på ön är väldigt annorlunda. Alla öbor är hedningar som dyrkar fallos-symboler, utövar minst sagt alternativ medicin och lever i ett allmänt new age-paradis. Ibland brister de ut i sång så att filmen börjar likna en musikal men lyckligtvis avbryter de dessa tendenser i tid (jag gillar personligen inte musikaler).

I stora delar av filmen bär öborna masker av djur för ansiktet vilket adderar till filmens allmänt kusliga och obehagliga atmosfär. Det hela kulminerar med en karneval på första maj vilket för oss till...

Första maj, offerdagen. Ledtrådarna polisen samlat på sig pekar på att flickan inte alls är död utan ska offras i en ceremoni för att få tillbaka öns växtlighet efter ett dåligt skördeår. En desperat jakt inleds under första maj-festligheterna... Slutet på filmen är ett av de mest oväntade jag sett! Första gången jag såg den hade jag hakan i golvet. Det starka slutet höjer naturligtvis upplevelsen ett par steg till.

Filmen har många gemensamma drag med dokumentärfilmen, skakigt kameraarbete som ökar närvarokänslan, människor som verkar adressera kameran etc. Samtidigt fylld av symbolism och mystik. Inflygningen till ön i början av filmen är också en sorts resa bakåt i tiden, till en hednisk, barbarisk tid. Det som plågar Bioversionen på 88 minuter är att den verkar tidspressad, filmen är helt enkelt för kort och får inte nog med tid på sig att utveckla ämnet innan vi når slutet. Det är uppenbart att filmen är ett mästerverk från det man ser av den men vad skulle hända om man kunde pussla ihop en längre version? Lyckligtvis har Anchorbay gjort det också på disk nummer 2 ´Extended Version´ som den kallas är 99 minuter lång, alltså hela 11 minuter längre. Källmaterialet är sämre på de platserna filmen är längre men filmen blir otvetydigt bättre av scenerna. Inledningen på filmen är annorlunda och understryker det vi får veta om Polisen Howie under resans gång samtidigt som vi förstår hans motivation i senare delar filmen bättre. 99-minutersversionen har med många scener som verkligen ger kött på benen och är definitivt versionen man ska se först.


Skådespelarna är mycket bra i sina roller. Edward Woodward som spelar polisen har ett oförglömligt minspel när han upptäcker vad öborna egentligen håller på med, ett slut som chockar till och med idag. Christopher Lee som spelar öns överhuvud Lord Summerisle har fånig frisyr, vi pratar ju 70-tal, men har sån närvaro att han kommer undan med det utan problem. Britt Ekland, som är dubbad i filmen, fick vara med för att filmens skapare trodde att hennes namn skulle dra publik i USA. Hon visar brösten men den som dansar helt näck är uppenbarligen inte hon. Vilket får en att undra varför hennes pojkvän vid tiden, Rod Stewart, gjorde ett försök att köpa upp alla rättigheter till filmen för att förstöra den... Lyckligtvis gick det inte vägen för den barbariske sångaren utan filmen lever kvar och får, välförtjänt, fler fans för varje år.


BILD och LJUD
Bilden är bättre än jag någonsin sett den innan (jag har bara sett den engelska VHS-utgåvan förut), mer detaljrikedom och klarare färger. Ändå har filmen partier med mycket grynighet, softad bild, partier där ljus blommar igenom för mycket, färgerna är inte helt korrekta och en del blödande syns på sina ställen. Men med tanke på hur hatad den här filmen varit är det ändå ett mindre mirakel att den ser ut som den gör. Ommixningen till 5.1 är i stort sett smärtfri. Dialogen hörs väl, vilket ju är viktigt med tanke på att det inte finns någon textning på disken. I några scener är ljudet något ur synk men det är lätt att glömma när resultatet i övrigt är bra.

Jag har redan nämnt att scenerna i Extended Version som är tillagda är i sämre skick och de ser ut lite som en sen TV-film på Kanal 5 ungefär. Mycket smetigare, mindre definierad och med andra färgtoner är det lätt att se var de nya scenerna dyker upp.

Det är bara bioversionen som har 5.1-ljud, Extended Version har bara monoljud om än 2-kanaligt. Det spelar inte så stor roll eftersom de direktionella effekterna i bioversionen är minimala.


EXTRAMATERIAL
The Wicker Man Enigma (34min 32sek) är en featurette som är värd namnet. Edward Woodward, Christopher Lee, Ingrid Pitt, Robin Hardy, Peter Snell, Anthony Shaffer, Eric Boyd-Perkins, Seamus Flannery, Jake Wright, John Simon och Roger Corman deltar i dokumentären och de flesta har faktiskt vettiga saker att säga. Den enda som inte verkar vara med på noterna är Ingrid Pitt som framstår som ganska underlig.

Se absolut inte The Wicker Man Enigma innan du sett filmen. Den inleds med filmens slutscen vilket förstör otroligt mycket om man inte sett filmen innan.

Trailern (2min 12sek) har även den spoilers och den är lite allmänt fånig och missvisande.

TV Spot (37sek) är i 4:3 och i dåligt skick. Även den innehåller en spoiler tyvärr.

Hela 14 Radio Spots (4 på 60sek/var och 10 på 30sek/var) följer också med. Under radiospottarna visas bilder ur filmen.

Under Talent Biographies hittar vi länkar till Robin Hardy (Regissören), Anthony Shaffer (Författaren) Edward Woodward (Skådespelare) och Christopher Lee (Skådespelare).

Det finns ett påskägg bland extrametrialet. Gå in till extramaterialsmenyn och tryck höger tills ett stort frågetecken dyker upp, tryck sedan enter så får du se Critic´s Choice with Sterling Smith (24min 48sek), ett gammalt filmprogram där Robin Hardy och Christopher Lee intervjuas om filmen. Usel kvalitet men mycket intressant. Missa det inte!

Allt extramaterial ligger på den första disken med Bioversionen på.

Det enda felet som jag kan se är att man inte har med ett kommentarsspår på filmen.


ÖVRIGT
Den här Limited Edition-utgåvan finns i 50.000 exemplar och kommer i en snygg trälåda med en bild som är svårtydd tills man sett filmen (jag har nummer 18986).

Två inlaykort följer med, båda har posterreproduktion på ena sidan (olika sådana) och listar de kapitel filmerna är indelade i på baksidan. Bioversionen har 26 kapitel medan Extended Version har 28.

Jag nämnde att filmen har en ovanlig historia och det är inte bara Rod Stewart som har ett horn i sidan till den. Mitt under arbetet med filmen blev filmstudion som finansierade filmen uppköpt 2(!) gånger. Filmningen avslutades hastigare än vad som var tänkt och de nya studioägarna hatade filmen med passion. Därför blev editeringsarbetet ännu svårare och mycket av det som filmades återfanns aldrig i filmen i någon av dess inkarnationer. Det finns 85, 88, 95, 96, 99 och 102-minutersversioner av filmen. Anchorbay lyckades få tag på den vanliga (i USA) bioversionen på 88 minuter och har fått tag på 99-minutersversionen som återfinns på disk 2. Tyvärr verkar 102-minutersversionen och ytterligare en version som ska vara närmare 120 minuter vara borta för evigt. Lyckligtvis är 99-minutersversionen ganska nära de beryktade 102 minuter som sägs vara den definitiva versionen så även om vi snuvas på ett par minuter kommer vi i närheten av det som regissören avsåg med filmen.

Ska du köpa den här filmen? Är du skräckfilmsfan och har missat den här pärlan från 70-talet tycker jag du ska slå till, om inte på den här utgåvan så iallafall endiskvarianten som Anchorbay Entertainment släppte samtidigt. Om du föredrar dina skräckfilmer med massor av stämning men utan blodsutgjutning ska du definitivt skaffa den här filmen. Och slutligen, om man ska tro min fru, gillar du mjukporrisar ska du skaffa den här filmen. Faller du inte i någon av kategorierna ska du nog avstå. Trots avsaknaden av våld i filmen vill jag påpeka att filmen inte är lämplig för barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar