torsdag 16 januari 2014

Westworld, Futureworld och världen idag.

Både Westworld och Futureworld är numera gamla filmer. Westworld fyllde 40 år under 2013 och Futureworld kommer göra detsamma om några få korta år.



De är båda science fiction-filmer och de rör sig i samma universum, Futureworld är uppföljaren till Westworld och utspelar sig verkligen kronologiskt efter Westworld, men dem har väldigt olika upplägg.



Det som främst separerar dem åt är synen på teknologi, Westworld målar upp en värld där man skapat en nöjespark med robotar som slavar. Slavar som står till tjänst med allt, särskilt det faktum att man kan ha sex med eller "döda" robotarna är punkter som hamras hem. Och vi vet ju, där människor uppför sig oetiskt kommer snart något hända, och mycket riktigt, när robotar är tillräckligt avancerade gör dem uppror.

Det är en direkt teknofobisk mardröm som utspelar sig i Westworld med en total robot-apokalyps.

Futureworld går åt rakt motsatt håll. Där robotarna direkt utmålas som lite små-obehagliga i Westworld är dem närmast harmlöst vinklade i Futureworld. Här är det istället en gammal, hederlig superskurk ala Bond-film som försöker ta över världen, robotarna är bara medlet han valt för att nå målet.


I Westworld spelas huvudantagonisten av Yul Brynner, en robot-cowboy och evigt förlorande duellist som till slut blir "dödad" en gång för mycket. Även om storyn i sig är fängslande är det helt avgörande att en stark skådespelare som Yul Brynner har den avgörande skurkrollen. Hans hotfulla gestalt och starka närvaro är det som bär filmen.

Trots nöjesanläggningens minst sagt katastrofala mardrömsscenario med många gäster dödade vill Futureworld få oss att tro att företaget trots det kämpat vidare och nu, några år senare, ska öppna upp nöjesparken igen. Med samma lockvisa, gör vad du vill med robotarna i det paradis du väljer, nu med vetskapen att det är helt säkert.


För att försöka få igång sin business igen har man bjudit in världens ledare och kändisar för att hajpa premiären. Och med på tåget följer också journalister, däribland en nyfiken (men trög) Peter Fonda som direkt tycker stället luktar fisk.

Twisten i Futureworld (och det syns verkligen på långt håll) är att de som kommer till nöjesparkerna blir ersatta med robotar, robotar som styrs av företaget bakom parken och robotarna - i syfte att dominera världen - Dr. Evil-style. Det tar alldeles, alldeles för lång tid för Peter Fonda att nysta upp historien och när han väl gjort det och vi kommer till filmens final är det en minst sagt snabb och snöplig affär.


Filmen binds ihop av mer än en sammanhängade story, Yul Brynners karaktär återkommer i Futureworld men även här väljer man att helt vända på karaktären. Där han i första filmen var en hotfull, ostoppbar mördarmaskin är han här en slags robot-frälsare och -älskare i en kort drömsekvens för att lika snabbt försvinna ur filmen.

Westworld skrevs och regisserades av Michael Crichton som kanske är mer känd som författare än just regissör. Han har skrivit böcker som Jurassic Park, The Andromeda Strain, Sphere, The Lost World och Twister och som ni ser på titlarna är många av hans böcker filmatiserade, ofta av kända regissörer.

Futureworld regisserades av Richard T. Heffron som mest verkar ha gjort TV-material (Dr. Quinn och V står med på hans meritlista) och skrevs av Mayo Simon och George Schenck - den tidigare är kanske bäst känd i science fiction-cirklar för att ha skrivit den utmärkta filmen Phase IV (Du tror inte dina ögon, 1974) och den senare verkar mest känd för att ha skrivit avsnitt av TV-serien NCIS.

Futureworld blev en av de sista filmerna Yul Brynner var med i innan han avled av lungcancer 1985.

En fotnot till filmerna är att det fanns en kortlivad TV-serie på 5 avsnitt (varav bara 3 visades) som hette Beyond Westworld och kom 1980. Serien skapades av Michael Crichton och var en ren fortsättning på filmerna och utspelade sig i samma universum. Serien finns dock inte utgiven på något hemformat så jag har tyvärr inte sett den.

Både Westworld och Futureworld finns utgivna på finfina blu-ray-diskar man kan importera från USA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar